Modul de functionare a unei pompe de caldura se bazeaza pe principiul captarii de energie termica regenerabila din mediul inconjurator, din mediile aer, apa freatica si sol, pentru a fi cedata circuitului de incalzire din interiorul unei cladiri.
Categoria de sursa de caldura care urmeaza a fi folosita pentru captarea energiei termice, determina tipul pompei de caldura.
Care dintre sistemele cu pompa de caldura se preteaza cel mai bine la situatia din teren , depinde de existenta unei surse de apa freatica, de suprafata de teren disponibila, de tipul constructiv al cladirii, volumul de incalzit si izolatia termica a cladirii, tipul de distributie a energie termice in incaperi, etc.
Concludent: Sursa de caldura cu nivelul de temperatura cel mai ridicat va realiza cel mai ridicat coeficient de performanta si totodata cele mai reduse cheltuieli de exploatare.
Sursă de căldură - apa
Daca avem la dispozitie la o adancime convenabila si la o temperatura corespunzatoare apa freatica, reusim sa realizam cea mai ridicata valoare medie anuala de performanta. Temperatura constanta a apei freatice de +8°C pana la +12°C garanteaza o functionare optima a incalzirii. Apa freatica este transportata din putul de extractie la pompa de caldura si de acolo intr-un put de refulare aflat la o distanta de cca. 15 m de cel de extractie.
Sursă de căldură - căldura din pământ
Caldura de la suprafata scoartei terestre este in proportie de 98% energie solara acumulata. Temperatura pamantului isi pastreaza astfel si in zilele foarte reci de iarna nivelul necesar pentru o functionare optima a pompei de caldura. Se vor poza asa numitii colectori in sol, prin intermediul carora se capteaza caldura din pamant. Prin acesti colectori circula un agent de lucru care preia caldura si o transporta la pompa de caldura. In functie de tipul acestui agent de lucru facem deosebirea intre tipurile de functionare prin vaporizare directa sau prin intermediul solutiei de apa cu antigel.
Sursă de căldură – vaporizarea directă
La vaporizare directa, agentul frigorific din pompa de caldura (R 407C) circula insusi ca agent de lucru prin colectoare. In consecinta se elimina schimbatorul de caldura intermediar si pompa de circulare pentru solutia de apa cu antigel. Pamantul preia in acest caz rolul de schimbator de caldura, respectiv de vaporizator. Sistemul cu vaporizare directa este sistemul mai performant din alternativele cu sol, reusind sa capteze pana la patru cincimi (80%) energie din mediul inconjurator!
OCHSNER ofera exclusiv acest sistem si pentru racire activa pe timpul verii. Se folosesc colectoarele plane.
Căldura din sol – colectoare cu solutie de apă cu antigel
La aceasta varianta prin colectoare circula ca agent de lucru o solutie de apa cu antigel care preia caldura si o transporta la pompa de caldura.
Colectoarele din sol pot fi pozate in mai multe feluri, in functie de suprafata de teren pe care o avem la dispozitie:
O suprafata mare (gradina) ne permite folosirea unei solutii relativ ieftine, aceea a colectoarelor plane, cu pozarea orizontala a colectoarelor la o adancime de cca. 1,2 m dupa decopertare. Suprafata necesara de pozare este de cca. 1,5 – 2 ori mai mare decat suprafata de incalzit, functie si de tipul de sol in care se introduc colectoarele si de necesarul de caldura calculat pentru cladire.
In cazul unei suprafete mai mici disponibile, putem poza colectoarele sub forma de spirala, in santuri sapate la o adancime de cca. 1,8 – 2 m (colectoare Künette) sau putem folosi sonde care se introduc in foraje de mare adancime. Calculul numarului de sonde depinde de necesarul de caldura din interior cat si de tipul de sol in care urmeaza sa fie acestea introduse.
Sursă de căldura – aerul
Daca nu avem posibilitatea folosirii apei freatice sau a solului, alegem alternativa aerului ca sursa de caldura, solutie care se poate implementa oriunde, aerul avandu-l permanent si oriunde la dispozitie. Aceasta sursa de caldura se preteaza deosebit de bine pentru co-dotarea unei instalatie de incalzire deja existente intr-o cladire sau pentru o functionare bivalenta cu aceasta. Prin intermediul sistemului de dezghetare cu care este dotata pompa de caldura, se garanteaza o functionare perfecta pana sub o temperatura exterioara de -18°C.
OCHSNER recomanda in acest caz folosirea echipamentelor Split: Pozarea pompei de caldura protejata in interiorul cladirii si pozarea vaporizatorului in exterior.
Avantaje: fara canale de aer, foarte silentios, durata lunga de viata si cu cheltuieli mai reduse de exploatare decat echipamentele compacte.