Mediul inconjurator este in pericol!
Milioane de ani padurile si plantele au produs oxigenul pentru planeta noastra. Oxigenul pe care noi il inspiram astazi. Padurile si plantele au fost transformate de Pamantul nostru tanar in aceste milioane de ani in carbune, petrol si gaz metan.
Astazi, omul arde aceste materii fosile. Consecinta este producerea de CO2 concomitent cu consumul oxigenului produs in trecutul indepartat al planetei. O alta consecinta este aceea ca metanul este in permanenta crestere in atmosfera. Extragerea si folosirea tot mai intensa a gazului metan a dus si duce in continuare la o concentratie tot mai mare de dioxid de carbon (CO2) si metan in atmosfera. Rezultatul este efectul de sera , un pericol iminent pentru clima, ceea ce va duce la o potentiala crestere medie a temperaturii planetei cu 1,5 – 6 grade C in secolul urmator.
Aceasta interventie nefasta in sistemul climateric se regasteste in furtunile dese, grindina si ploi puternice cat si marirea suprafetelor secetoase si a oglinzii oceanelor si marilor. Nu in ultimul rand trebuie sa ne ingrijoreze catastrofele naturale produse de pipelines si accidentele cu titei la transportul pe apa.
Incalzirea cladirilor se realizeaza in prezent cu preponderenta cu combustibil fosil: gaz metan, motorina, lemne. In procesul chimic al arderilor se emit in atmosfera cantitati considerabile de dioxid de sulf, azot, funingine si alte substante toxice. Urmarile sunt ploi acide, moartea padurilor si periclitarea sanatatii noastre.
Orice ardere, inclusiv a gazului metan, produce CO2 ceea ce duce la efectul de sera si la schimbari climaterice amenintatoare. Sistemul de incalzire cu gaz metan a unei case familiale emite cca. 4.000 kg CO2, incalzirea cu motorina cca. 6.000 kg de CO2 pe an. Incendiile de la sistemele de incalzire cu combustibil fosil produc in proportie de 40% CO2-ul care produce efectul de sera. Din aceasta cauza a intrat in discutie parametrul de CO2 la combustibili.
Pompele de caldura lucreaza absolut fara emisii la locul unde sunt instalate
Nu produc funingine, gaze toxice. Pompele de caldura produc energie termica ecologica, lipsita de noxe avand ca sursa primara de energie, energia solara acumulata in sol, apa, aer. Ele pot fi pe instalate in interiorul casei, in camera tehnica sau in orice alta incapere care poate fi intrebuinta si pentru alte scopuri decat strict pentru instalatia de incalzire. Sursa de caldura nu prericliteaza mediul inconjurator, nu exista pericol de foc sau de incendiu. Agentii frigorifici intrebuintati sunt 100% ecologici!
Pompele de caldura - cele mai scazute cheltuieli de exploatare, independenta energetica
Cca. ¾ din energia folosita la incalzirea cu pompe de caldura ne este oferita gratuit de natura: energia solara acumulata in sol, apa si aer. Aceasta economie la energie este constanta de-a lungul intregului an si demonteaza categoric din toate punctele de vedere folosirea unei flacari de 1000˚C pentru a se obtine o temperatura a incaperilor de 22˚C.
Pompa de caldura foloseste o sursa de caldura inepuizabila pe care o avem oriunde la dispozitie. Folosind o pompa de caldura ne eliberam de dependenta de sursele fosile, in mare parte importate de la tari care dirijeaza si impun pretul in permanenta crestere, crestere datorata si scaderii razante a rezervelor naturale prin folosirea acestora pe scara larga si de catre natiuni in plina ascensiune cum ar fi China. Un punct esential de care trebuie sa tina seama un guvern in realizarea unei politici energetice rationale este faptul ca importurile de gaz metan si petrol incarca bilantul de plata al statului, in timp ce energia ecologica reprezinta un bun local, gratuit.
Incalzirea cu pompe de caldura ofera cel mai inalt confort la preturi minime: o singura instalatie asigura atat incalzirea cat si racirea spatiilor, prepararea apei calde menajere. Pompa de caldura lucreaza silentios, fara revizii, reglarea temperaturii dorite facandu-se simplu prin intermediul automatizarii, care ofera o larga paleta de optiuni.
Pompa de caldura este in ziua de azi cel mai modern sistem de incalzire. Inlocuieste sobele cu lemne sau carbuni, incalzirea centralizata de la termocentralele pe carbuni, motorina sau gaz metan si inlocuieste tot mai mult incalzirea decentrala cu gaz metan. Tehnologia avansata inseamana independenta, siguranta.
Se pune intrebarea daca ne vom mai putea permite de acum in 20 de ani, atat din punct de vedere ecologic cat si financiar, incalzirea cu combustibili fosili care se foloseste inca momentan pe scara larga. Alegerea sistemului de incalzire este o decizie care se ia pentru zeci de ani. Cine priveste spre viitor, se va “ciocni” inevitabil de pompa de caldura. Orice scumpire a energiei va tine cheltuielile legate de incalzirea cu pompe de caldura la un nivel scazut deoarece ¾ din energia primara este si va ramane gratuita, chiar daca va creste pretul energiei electrice.
Din 1900 populatia planetei a crescut de peste 3,5 ori. Consumul global de energie primara a crescut in schimb in aceasta perioada de 10 ori. Astazi locuiesc 6 miliarde de oameni pe planeta noastra – in anul 2025 vor fi cca. 8 miliarde (sursa: ONU)
Simtul raspunderii fata de copiii nostri ne determina sa nu le “ardem” viitorul, distrugandu-le spatiul vital. Avem obligatia sa ne gandim astazi la ziua de maine. Motorina si gazul vor fi materii prime si in viitor – acolo unde nu vor putea fi substituite (aviatie, procese tehnologice care necesita temperaturi foarte inalte si foc deschis). Resursele fosile sunt prea pretioase pentru a fi folosite la incalzire, unde exista solutii alternative viabile. Demn de amintit in acest loc este faptul ca energia folosita pentru incalzirea spatiilor ocupa un loc important in consumul total de energie al unei tari. Incalzirea si producerea apei calde menajere sunt pe departe cele mai mari consumatoare de energie dintr-o gospodaria privata!
Panourile solare termice capteaza si transmit direct caldura de la soare la sistemul de incalzire sau preparare apa calda menajera.
Ideea care a marcat sfarsitul secolului XX si marcheaza prezentul inceput de secol XXI este aceea a reciclarii, recuperarii materiei prime din deseurile rezutate din consumul de produse, realizandu-se astfel o economie substantiala la resursele naturale.
Aceasta idee se regaseste si la ENERGIE si a dus la gasirea de solutii practice de recuperare a caldurii si refolosirea acesteia pentru energie termica. Astfel, la aerisirea, ventilarea regulata a unei locuinte, inevitabila in general si absolut necesara pentru evitarea condensului si mucegaiului in cazul cladirilor realizate la normele actuale de izolare termica, se pierde o cantitate substantiala de caldura care trebuie inlocuita prin folosirea unei noi cantitati de energie primara. Recuperarea caldurii din aerul uzat evacuat, duce la reducerea consumului de energie primara, implicit a facturii pentru incalzire. Instalatiile de ventilatie cu recuperare de caldura sunt raspunsul la aceast aspect. Caldura din aerul uzat evacuat se poate la fel de bine folosi cu o pompa de caldura pentru prepararea apei calde menajere. Exista de asemenea proiecte mari la care se refoloseste caldura din procesele tehnologice, o sursa considerabila de caldura reziduala.